Cum evitam obezitatea la copii? (III)

Cum evitam obezitatea la copii? (II)
11 octombrie 2017
Ecografie fetala genetica de trimestrul I
30 octombrie 2017

Cum evitam obezitatea la copii? (III)

Dupa ce am discutat in articolele anterioare cateva principii clare ce ar trebuii respectate pentru a asigura o alimentatia echilibrata a copilului facem o sinteze cu alimentele ce ar trebuii sa apara in farfuria lui:

Produse cu cereale: pâine, orez, paste făinoase, ca sursă principală de energie (calorii); alimentele ‚integrale’ prezintă avantaje nutriţionale care le fac de preferat sortimentelor rafinate;

Surse de  proteine: carne, lactate, ouă   în combinaţii cu legume care să asigure necesarul de aminoacizi esenţiali.

Sursă de calciu: lapte, iaurt in special cel fara fructe şi brânzeturi;alimentele din soia (şi tofu) sunt o bună alternativă din punct de vedere al aportului de calciu;

Surse de vitamina D: carne şi ulei de peşte, gălbenuş, brânzeturi, ciuperci:, expunerea la soare cel putin 15 min pe zi este necesară pentru metabolismul vitaminei D, care, la rândul său este necesară pentru metabolismul calciului şi dezvoltarea sistemului osos;

Surse de fier: carne, peşte, ficat legume cu frunză verde şi păstăioase (mazăre, fasole, linte): surse alimentare; fetele au deseori un aport scăzut de fier;

Surse de vitamine si minerale: legume şi fructe ce contin  vitamina C si alte vitamine, care contribuie, printre altele, la o bună absorbţie a fierului.