Avem voie sa ne expunem la soare pe perioada sarcinii?

Ecografie fetala genetica de trimestrul I
30 octombrie 2017
Infectia urinara in sarcina
30 iulie 2018

Avem voie sa ne expunem la soare pe perioada sarcinii?

Odata cu sezonul estival si aparitia bronzului, una dintre cele mai frecvente dileme ale unei gravidute este  daca are voie sa plece in concediu la mare, de obicei mult planificat inainte aparitia sarcinii.

Prima regula de respectat e faptul ca sarcina produce o sensibilitate mult mai mare a pielii prin cresterea secretiei de melatonina si aparitia asa zisei coloratii a fetei numita ”masca gravidica” si va trebui protejata tot timpul cu crema cu factor de protectie 50.

Din punct de vedere al cremei folosite este aprobata folosirea in special a cremelor cu oxid de zinc si oxid de titan si mult mai putin a cremelor cu oxibenzona ce este asocita cu o greutate mica a nou nascutilor.

Exista ore potrivite de expunere la soare pana in ora 11 dimineata si dupa ora 17 dupa amiaza dar intotdeauna cu asigurarea unei cantitati de lichide suficiente (1-1,5 l de apa in 24h) si protectia solara atat prin creme dar si prin umbrele precum si palarii supradimensionate. In acelasi timp, expunerea la soare este benefica pentru sinteza de vitamina D ce nu poate fi procurata din alta parte, fiind extrem de necesara pentru dezvoltarea fatului.

Ca si concluzie, graviduta poate merge pe litoral dar cu masurile de siguranta necesare  expunerii la soare cu factor de protectie si asigurarea hidratarii si orelor corecte de soare.