Examenul Babes-Papanicolau

Ghid de iarna pentru gravide
21 ianuarie 2019
Cum interpretam rezultatele testului Babes-Papanicolau?
25 aprilie 2019

Examenul Babes-Papanicolau

Ce este examenul Babes-Papanicolau?

Reprezinta un cuvant extrem de des folosit in sistemul medical si de populatia feminina dar destul de putin inteles.Examenul Babes Papanicolau se refera la recoltarea unei probe de celule de la nivelul colului uterin in vederea detectiei unor infectii sau unor celule anormale ce se pot transforma in timp in celule canceroase.Daca detectia acestor celule se face intr-un stadiu de inceput al cancerului de col uterin,sansele de vindecare se apropie de 100%.

Toate femeile trebuie sa efectueze examenul BabesPapanicolau impreuna cu controlul ginecologic pentru a avea grija de sanatatea lor.

Exista lucruri care  pot determina  modificarea rezultatelor, prin spălarea intravaginala sau ascunderea celulelor anormale ale colului uterin. De aceea, este recomandat ca înainte cu 48 ore de efectuarea testului să se evite:

  • utilizarea tampoanelor vaginale
  • spălăturile vaginale;
  • folosirea unor creme vaginale, ovule sau medicamente;
  • activitatea sexuală

Testul Babeș-Papanicolau nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual , cel mai potrivit moment  pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.