Obezitatea si sarcina

Infectia urinara in sarcina
30 iulie 2018
Hrana pentru dinti (I)
16 august 2018

Obezitatea si sarcina

Una din cele mai frecvente intrebari in cabinetul de ginecologie este legat de numarul de kilograme ce trebuie luat in sarcina si de stilul alimentar pe perioada sarcinii, fiind foarte des folosita expresia ”trebuie sa mananc cat doi”.

Conform ghidurilor medicale, se recomanda  ca intotdeauna inainte de a ramane insarcinata, daca  persoana in cauza  prezinta greutate in exces trebuie sa slabeasca cel putin 10% din respectiva greutate pentru a scadea riscurile asociate greutatii mari in sarcina. Se considera ca femeile obeze prezinta anumite dezavantaje din punct de vedere reproductiv avand mari dificultati in obtinerea unei sarcini  si dupa ce s-a obtinut sarcina un risc crescut de avort spontan, nastere prematura precum si complicatii asociate pe perioada travaliului nasterii si lehuziei.

Exista studii care sugereaza prezenta unei legaturi directe intre  problemele de sanatate din copilarie, adolescenta si maturiate a nou nascutului provenit dintr-o mama obeza.

Pentru gravidele supraponderale cu un indice de masa corporala (IMC) sub 30 se indica o creste in greutate intre 6 si maxim 11 kg. Pentru IMC mai mare de 30, apare obezitate si pentru gravidele obeze se considera o crestere normala in greutate intre 5 si 9k. Indicele de masa corporala se calculeza in functie de greutate si inaltime printr-o formula simpla:

IMC=greutate (kg) / inaltime*inaltime (m2)

–  18,49 sau mai putin – Subponderal

–  intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

–  intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

–  intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

–  intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

–  40,00 sau mai mult – Obezitate morbida