Hrana pentru dinti (I)

Obezitatea si sarcina
6 august 2018
Hrana pentru dinti (II)
22 august 2018

Hrana pentru dinti (I)

In ziua de azi exista o multitudine de reclame despre cum sa avem grija de dintii nostri si cum sa ii albim folosind diverse produse mai multe sau mai putin folositoare dar nu se incurajeaza ideea ca pornind de la o hrana sanatoasa putem avea dintii sanatosi. Atat pentru prevenirea cariilor şi a bolilor gingivale şi până la o respiraţie proaspata şi albirea dinţilor, există o serie de alimente cu efecte benefice, care reprezintă o alegere bună pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor.

Uneori privim produsele alimentare ca fiind dăunătoare din punct de vedere al siluetei dar nu nu ne gandim daca sunt bune si atunci când vine vorba de sănătatea orală. La urma urmei, zaharul şi acizii din mancare şi sucuri sunt factorii care produc cele mai serioase daune dinţilor noştri. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de alimente, care, nu numai că nu dăunează dinţilor, dar pot fi un ajutor real în menţinerea unei bune sănătăţi orale.

Vitamine şi minerale

Unele alimente acide şi băuturi pot provoca modificarea si chiar distrugerea smalţului dinţilor, astfel incat pentru a ne menţine dinţii sanatosi trebuie să găsim surse noi din care să extragem mineralele pierdute, cele mai importante fiind calciul şi fosforul. Consumul unor alimente bogate în aceste elemente este, aşadar, o necesitate dacă dorim să ne păstrăm dinţii puternici şi sănătoşi. Morcovii, merele telina, varza, perele si gutuile sunt cateva dintre alimentele recomandate pentru o dentitie sanatoasa pentru ca sunt bogate in minerale dar si in celuloza, o substanta care functioneaza ca o periuta naturala pentru dinti, indepartand resturile de mancare si bacteriile din gura.

Surse de Calciu si Fosfor

Printre cele mai importante surse de calciu regasim brânza, iaurtul, fructele de mare, tofu, laptele, iar printre cele mai bogate surse de fosfor regasim seminţele de dovleac, carnea roşie,ouăle si peştele. In acelasi timp nucile sunt extrem de importante pentru dinţi, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu şi fosfor. La fel de benefice sunt şi migdalele si caju, care ajută la luptă împotrivă microbilor ce provoacă apariţia depunerilor gingivale si a cariilor dentare.