Hrana pentru dinti (II)

Hrana pentru dinti (I)
16 august 2018
Glanda tiroida…cu ce ne ajuta?
30 august 2018

Hrana pentru dinti (II)

Continuam discutia despre seria alimentelor ce contin substante cu mari beneficii asupra dintilor si gingiilor, lucruri putin cunoscute de marea majoritatea a populatiei.

Alimentele bogate in Vitamina C printre care se numara kiwi, capsuni, broccoli, murele si busuiocul, ajuta la producerea de colagen, substanta necesara pentru a avea gingii puternice si sanatoase. Datorită conţinutului bogat în vitamina C, citricele asigură o sănatate mai bună a gingiilor si este foarte importantă pentru dinti datorită propietatii sale de a întări vasele de sânge şi de a scadea inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase. In lipsa vitaminei C, gingiile devin sensibile în faţa bacteriilor care cauzează boli gingivale.

Una dintre vitaminele necesare este vitamina D, importanta nu doar pentru starea generală de sănătate a organismului dar şi pentru sanatatea dintilor, motivul principal fiind faptul ca are un rol important in absorbţia calciului. Lumina solara stimuleaza sinteza vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns un ”episod” de aproximativ cinci până la 25 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămâna, pentru a obţine necesarul din această vitamină. In acelasi timp, gălbenuşurile de ou sau uleiul din ficat de cod reprezintă surse comparabile de vitamina D, daca din anumite motive medicale nu se poate afectua expunerea solara.

Probioticele, un tratament extrem de foarte folosit, cunoscute şi drept „bacterii bune”, pot ajuta la diminuarea microbilor din cavitatea bucala şi la menţinerea gingiilor sănătoase, fiind mult mai frecvent recomandate in modificari de

Reguli generale:
– chiar si după ce mâncăm cele mai sănătoase alimente din această lista, este întotdeauna recomandat să curăţăm dinţii de resturi alimentare, zahar şi acizi prin periere.
– in cazul in care nu se poate realiza o periere, se recomanda consumarea unei gume de mestecat, ideal fara zahar.
– daca nu dispunem nici de guma de mestecat se poate consuma un fruct destul de abraziv gen mar verde care ajuta la curatirea cavitatii bucale sau morcov.

Atentie deosebita la substantele regasite în ceaiul verde sau negru, fiind cunoscute datorită eficienţei în a reduce microbii din cavitatea bucală dar in acelasi timp pot sa pateze dintii daca persoana respectiva prezinta o sensibiliate la acest nivel.